Asociatia Finprotect

Lichiditatea pieței de capital este esențială pentru susținerea intereselor investitorilor

articol scris de: Echipa FINPROTECT

data:21.06.2024

O delegație a Asociației FINPROTECT constituită din domnul Robert Crețu, Vicepreședinte și domnul Adrian Morar, Project Manager, a participat la a IV-a ediție a evenimentului PROVOCĂRI PENTRU DEZVOLTAREA PIEȚELOR ȘI CREȘTEREA LICHIDITĂȚII, organizat de PROFIT – PIAȚA DE CAPITAL.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor personalități importante, din partea BVB, din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară și Ministerului Finanțelor, din mediul financiar-bancar, precum și din cadrul unor societăți listate la bursă.

În contextul reducerii impozitării tranzacționarii la 3% și, respectiv, 1%  pentru investițiile de peste 1 an, ASF dorește o mai bună transparență în piețe și consolidarea rolului Contrapărții Centrale, a subliniat Ovidiu Petru, Director General, Piața de Capital, Autoritatea de Supraveghere Financiară. În plus, se apreciază o stimulare pe piețele de capital în contextul unor scăderi ale dobânzilor de către băncile centrale la nivel național, regional și global.

Reprezentantul FINPROTECT, Domnul Adrian Morar, doctor în economie și specialist cu peste 30 de ani în domeniul financiar, a subliniat faptul că “introducerea derivatelor și noile listări pot crește într-adevăr lichiditatea, totuși pentru a încerca o direcționare a celor cca. 300 miliarde de lei existente în prezent în conturile curente din sistemul bancar, având dobânzi puternic real negative, este nevoie de o colaborare instituțională mai eficientă pentru recomandarea randamentelor real pozitive la bursă în funcție de profilul la risc al clienților. În speță, instituțiile de credit ar trebui să promoveze produse structurate prin pachete directe legate de conturile la vedere și redirecționarea fără rețineri a clienților spre assets manageri din cadrul grupului sau partenerilor.”

Dezbaterile au vizat o serie de teme actuale privind BVB precum perspectivele de creştere a lichidității pe piața bursieră prin listarea unor noi pachete de acţiuni atât ale companiilor din portofoliul statului cât și private. Companiile de dimensiuni mai mici au fost încurajate la listarea pe piaţa secundară, AERO, unde condițiile sunt mai ușor de îndeplinit, existând posibilitatea unei upgradări ulterioare la piața reglementată principală. Au fost prezentate experienţe ale companiilor listate în 2023 precum Hidroelectrica, ce a generat o creștere a atractivității bursei fără precedent, cât și listarea recentă a Premier Energy, companie care vizează nu numai furnizarea gazelor naturale ci și implementarea de proiecte în sectorul verde cu potențial deosebit în următorii ani.

Aspecte importante vizate au fost perspective pentru investitorii de retail și atragerea mai eficientă a populației spre plasarea fondurilor economisite pe piaţa de capital.

Reprezentata BCR, Cosmina Plaveti, Managing Director Investment Banking, a confirmat că sunt pregătite pachete de produse care vin să sprijine clienții care doresc randamente mai ridicate, inclusiv prin achiziționarea de titluri de stat.

Reprezentantul Ministerului de Finanțe, Ștefan Nanu, Director General la Trezoreria Statului, a subliniat că emisiunile ar trebui anunțate cu o marjă mai mare de timp în avans, o nouă emisiune de titluri de stat emise de către Ministerul Finanțelor în cadrul Programului FIDELIS are loc chiar în perioada 18 iunie – 28 iunie 2024, ofertă publică cu dobânzi de până la 7% la lei și 5% la euro, valoarea minimă de subscriere  5.000 RON (pentru transele de 1 si 3 ani în RON), 500 RON (pentru transa donatorilor de sange) și, respectiv, 1.000 EUR.

Au fost discutate de asemenea aspecte privind accesul cât mai facil a investitorilor străini la acţiunile româneşti și stimularea acestora prin introducerea instrumentelor derivate, Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București, a precizat că există o accelerare a planului de implementare cu un orizont în 2025 pentru produsele futures pe indici, urmate de contractele de opțiuni în faza a doua.

Chiar dacă conjunctura complexă nu mai generează aşteptări realiste pentru crearea unei uniuni a pieţelor de capital europene, alte 4 noi companii listate la BVB vor fi incluse în indicii MSCI, Romania va avea astfel, un numar de 30 de companii listate la bursă parte din indicii MSCI.

Reprezentanți prezenți din companii au subliniat rolul fondurilor europene pentru dezoltarea firmelor în vedrea listării și rolul educației financiare atât privind oportunitățile de finanțare prin piața de capital – acțiuni și obligațiuni – cât și la nivelul investitorului retail.

O componentă importantă a strategiei Asociației FINPROTECT vizează realizarea de programe importante de educație financiară atât pe baza parteneriatelor public-private, cât și prin acesarea fondurilor europene destinate pregăririi personalului din sectorul financiar, cât și a consumatorilor de produse financiar-bancare, prin susținerea aplicării legislației in domeniu și propunerea de modificări pentru a proteja interesul consumatorului și a interesului public, atingerea unui nivel ridicat de calitate a produselor si serviciilor financiare și informarea in scopul educării permanente a consumatorilor.

 

Asociația FINPROTECT (www.finprotect.ro ), înființată în aprilie 2024, are drept scop apărarea drepturilor asiguraților si beneficiarilor de servicii financiare, a intereselor legitime ale consumatorilor si profesioniștilor, prin protejarea principalelor drepturi ale consumatorilor: Dreptul la un tratament onest, corect și profesionist; Dreptul la informare și transparența;Dreptul la o alegere în cunoștință de cauză;Dreptul de a primii servicii și produse doar de la furnizori care respectă reguli de conduită;Dreptul de a fi protejați împotriva practicilor abuzive, sau înșelătoare;Dreptul la petiționare și la soluționarea alternativă a litigiilor.